Практичний психолог КРЕМЕНЧУЦЬКОГО ПРОФЕСІЙНОГО ЛІЦЕЮ ІМ. А. С. МАКАРЕНКА

Станіслав ШЕЛЕСТ

Робота психолога в ліцеї нерозривно пов’язана з освітнім процесом. Але ліцей – це величезний соціальний інститут. Працюючи з здобувачами освіти, психолог також проводить консультації з педагогами та батьками.

До компетенції психолога входять діагностування і корекційна робота. Це може бути діагностика пізнавальних процесів (пам’ять, мислення, увага), і діагностика емоційної сфери здобувачів освіти. При низьких показниках діагностичних методів, з учнями проводиться корекційна робота.

При необхідності психолог складає психолого-педагогічні характеристики учнів, які розкривають розвиток всіх сфер психічних процесів та здоров’я взагалі. Також характеристика дає повну картину сімейного клімату, інтересів учня і т.д.

Консультування в ліцеї грає не останню роль. І не варто від цього методу відмовлятися. Тому що кожен з батьків має право звернутися до психолога з проблемою, або просити про допомогу щодо дитини.

Ліцей для учнів є центром освоєння соціуму. Перший досвід міжособистісних відносин, засвоєння знань, і багато чого іншого – все це отримує учень під час навчання у ліцеї.

Психолог допомагає учням засвоїти весь досвід через освоєння поведінки, і побудувати власну позицію, при якій у учнів виробляється усвідомлене сприйняття світу. Багато хто помилково вважає, що психолог займається лише тестуванням, а психологічний супровід проходять на рівні факультативних занять, але це не зовсім так, головним завданням психолога є створення для учнів комфортних та безпечних навчальних умов. У учнів, при злагодженій роботі психолога і педагогічного колективу, формуються умови для створення особистісної позиції (усвідомлення власного Я, впевненість, власну думку). Саме психолог виступає тією організаційною ланкою між учнями і педагогами. Від успішної роботи психолога залежать умови формування педагогічних завдань. Психолог може розібратися в причинах неуспішності, агресивності дітей. Ось тут виникає тісний зв’язок з батьками, яким необхідно йти на контакт з психологом. Хто краще може розібратися в поведінці дітей, як не їхні батьки?

Бувають ситуації, коли дитині необхідна допомога більш вузького фахівця, ніж психолог. Тоді психолог може допомогти батькам у виборі і направити їх до іншого фахівця.

Питання, за якими можна і потрібно звертатися до психолога:

  1. Труднощі в навчанні. Деякі учні вчаться не так добре, як їм хотілося б. Причин тому може бути маса. Наприклад, не дуже хороша пам’ять або розсіяна увага або недолік бажання, а може бути проблеми з учителем і нерозуміння, навіщо все це взагалі потрібно. На консультації психолог допоможе визначити, в чому причина і яким чином це виправити, іншими словами спробуємо знайти, що і як необхідно розвивати, щоб вчитися краще.
  2. Взаємовідносини у групі. Є люди, які легко знаходять контакт з іншими, легко спілкуються в будь-який, навіть незнайомій компанії. А є такі, яким складно знайомитися, складно будувати хороші взаємини, знаходити друзів і просто відчувати себе легко і вільно в групі. За допомогою психолога можна знайти способи і особисті ресурси, вивчити прийоми для побудови гармонійних відносин з людьми в самих різних ситуаціях.
  3. Взаємовідносини з батьками. Іноді буває так, що учні гублять спільну мову і теплі відносини з своїми найближчими людьми – з батьками. Конфлікти, сварки, непорозуміння – така ситуація в сім’ї зазвичай приносить біль і дітям, і батькам. Деякі знаходять шляхи вирішення, а іншим це зробити досить важко. Психолог розповість вам про те, як навчитися будувати нові відносини з батьками і навчитися розуміти їх, і як зробити так, щоб і батьки розуміли і приймали вас.
  4. Вибір життєвого шляху. Вже починаючи з першого курсу багато хто замислюється про майбутню професію і взагалі про те, як би вони хотіли прожити своє життя. Якщо ви не впевнені, яким шляхом ви хочете піти, завжди є можливість піти до психолога. Він допоможе вам усвідомити свої мрії, бажання і цілі, оцінити свої ресурси, схильності і здібності і зрозуміти (або наблизитися до розуміння), в якій професійній сфері ви зможете реалізувати свої можливості найбільш успішно.